Dostawa napojów alkoholowych – alkoholu etylowego, piwa, wina, napojów fermentowanych i wyrobów pośrednich, w rozumieniu przepisów o podatku akcyzowym. Oznaczenie GTU_01 dotyczy dostaw towarów: napojów alkoholowych – alkoholu etylowego, piwa, wina, napojów fermentowanych i wyrobów pośrednich, w rozumieniu przepisów o podatku akcyzowym.
Problemem może stać się dostawa towarów, bazujących na alkoholu etylowym. Klasyfikacja CN wskazuje, że kodem CN 2207 (alkohol etylowy) oznaczać należy określone produkty również w sytuacji, gdy alkohol jest wyłącznie składową tego produktu (w stopniu wskazanym poniżej w treści).
Uznać trzeba, że kod GTU stosować należy do dostaw alkoholi, a nie produktów z zastosowaniem alkoholu, niemniej w konkretnych przypadkach może to być problemem i może powodować konieczność zastosowania GTU. Oznaczenie dotyczy zatem wyłącznie dostaw.
W przypadku tego rodzaju dostaw, w których elementem większego towaru znajdzie się napój alkoholowy jako element większego towaru – obowiązkowe jest oznaczenie dostawy GTU o ile kodowanie CN w połączeniu z definicją towaru – uzna towar za alkohol etylowy. Jeżeli natomiast stanowi on składnik produktu lecz zgonie z kodowaniami CN nie da się uznać go za alkohol etylowy (np. alkohol w niewielkim zakresie wykorzystany do przygotowania ciasta) GTU nie wystąpi. Dodatkowo stosując GTU należy brać pod uwagę, że oznaczamy nim dostawy napojów alkoholowych – oznaczałoby to, że jakiekolwiek towary, w których znajduje się alkohol, ale które nie stanowią napoju (np. ciasto, wyroby cukiernicze, czekoladki) nie powinny być tym GTU oznaczane.
Oznaczanie GTU nie ma zastosowania do:
- alkohol wydawany w ramach usługi (np. fragment przygotowanego dania jak lody polane alkoholem lub osobno podany napój np. piwo w zamówieniu usługi w restauracji lub pubie)
- usługa wymagająca przekazania alkoholu nieotwartego np. organizacja zabawy ślubnej z nagrodami na rzecz uczestników
- wydanie alkoholu w ramach usługi degustacji lub w trakcie targów lub festynów w związku z próbowaniem smaku wina/piwa/alkoholu
- sprzedaż np. usługi barmańskiej (osobna pozycja faktury od sprzedaży alkoholu), udostępnienie barmana do wydawania napojów w trakcie imprezy integracyjnej lub świadczenie usługi gastronomicznej typu kompleksowej usługi obsługi imprezy okolicznościowej przedsiębiorstwa
- Nieodpłatne przekazanie nie będące zrównanym z odpłatnym (np. reklama, drobny upominek)
Gdzie należy zastosować kody GTU?
- Przy wydaniu alkoholu w zamkniętych butelkach (produkt do wykorzystania w ramach świadczonej usługi ale również z możliwością późniejszego jego wypicia) dochodzi co do zasady do dostawy towaru a nie do świadczenia usługi z wykorzystaniem zakupionego alkoholu. Gdy mamy do czynienia ze sprzedażą alkoholu – towaru, np. bar, pijalnia alkoholu – dochodzi do dostawy towaru z obowiązkiem oznaczeń GTU.
- W przypadku dostaw zestawów towarów – GTU należy zastosować do konkretnego towaru (faktury objętej tą dostawą), np. kosze prezentowe. Towary w opakowaniu zbiorczym nie stanowią przedmiotu zbiorowego, gdyż już pojedynczy towar ma zasadnicze znaczenie gospodarcze i może samodzielnie, indywidualnie występować w obrocie gospodarczym.
- Nieodpłatne przekazanie alkoholu zrównane z odpłatnym (np. wydanie na cele osobiste) podlega pod oznaczenie kodem GTU. W takim przypadku w JPK_V7 dostawę oznacza się poprzez WEW, i dodatkowo – jako dostawę zrównaną z odpłatną – oznacza się również GTU.
Definicji alkoholi i produktów alkoholowych objętych GTU 01 poszukiwać należy w ustawie prawo akcyzowe. Oznaczenie, czy wyrób jest czy nie jest objęty GTU będzie wynikał z tych definicji i dodatkowo z kodów klasyfikacji CN, użytych w tych definicjach.
I. Do alkoholu etylowego zalicza się:
- wszelkie wyroby o rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu przekraczającej 1,2% objętości, objęte pozycjami CN 2207 i 2208, nawet jeżeli są to wyroby stanowiące część wyrobu należącego do innego działu Nomenklatury Scalonej;
– CN 2207 Alkohol etylowy nieskażony o objętościowej mocy alkoholu 80 % obj. lub większej; alkohol etylowy i pozostałe wyroby alkoholowe, o dowolnej mocy, skażone,
– CN 2208 – Alkohol etylowy nieskażony o objętościowej mocy alkoholu mniejszej niż 80 % obj.; wódki, likiery i pozostałe napoje spirytusowe. - wyroby objęte pozycjami CN 2204, 2205 i 2206 00; mieszanki napojów fermentowanych oraz mieszanki napojów fermentowanych i napojów bezalkoholowych, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone) – o rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu przekraczającej 22% objętości;
– CN 2204 Wina (różne),
– CN 2205 Wermut i pozostałe wina ze świeżych winogron aromatyzowane roślinami lub substancjami aromatycznymi,
– CN 2206 Pozostałe napoje fermentowane (na przykład cydr, perry i miód pitny, saké); mieszanki napojów fermentowanych oraz mieszanki napojów fermentowanych i napojów bezalkoholowych, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone. - napoje zawierające rozcieńczony lub nierozcieńczony alkohol etylowy.
II. Piwem w rozumieniu ustawy są wszelkie wyroby objęte pozycją CN 2203 00 oraz wszelkie wyroby zawierające mieszaninę piwa z napojami bezalkoholowymi, objęte pozycją CN 2206 00, jeżeli rzeczywista objętościowa moc alkoholu w tych wyrobach przekracza 0,5% objętości. (art. 94 ust. 1 ustawy z dnia 6 grudnia 2008 r.)
- CN 2203 – piwo otrzymywane ze słodu
III. Winem w rozumieniu ustawy jest:
- wino niemusujące – wszelkie wyroby objęte pozycjami CN 2204 i 2205, z wyjątkiem wina musującego określonego w pkt 2:
- o rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu przekraczającej 1,2% objętości, lecz nieprzekraczającej 15% objętości, pod warunkiem że cały alkohol etylowy zawarty w gotowym wyrobie pochodzi wyłącznie z procesu fermentacji, albo
- o rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu przekraczającej 15% objętości, lecz nieprzekraczającej 18% objętości, pod warunkiem że nie zawierają żadnych dodatków wzbogacających oraz że cały alkohol etylowy zawarty w gotowym wyrobie pochodzi wyłącznie z procesu fermentacji;
- wino musujące – wszelkie wyroby oznaczone kodami CN 2204 10, 2204 21, 2204 29 10 oraz objęte pozycją 2205, które łącznie spełniają następujące warunki:
- znajdują się w butelkach zaopatrzonych w korek w kształcie grzybka, umocowany za pomocą węzłów lub spinek, albo cechują się ciśnieniem wynoszącym co najmniej 3 bary, spowodowanym obecnością dwutlenku węgla w roztworze,
- mają rzeczywistą objętościową moc alkoholu przekraczającą 1,2% objętości, lecz nieprzekraczającą 15% objętości
- cały alkohol etylowy zawarty w gotowym wyrobie pochodzi wyłącznie z procesu fermentacji. (art. 95 ust. 1 ustawy z dnia 6 grudnia 2008 r.)
IV. Napojami fermentowanymi w rozumieniu ustawy są:
- musujące napoje fermentowane – wszelkie wyroby objęte pozycją CN 2206 00 oraz wyroby oznaczone kodami CN 2204 10, 2204 21, 2204 29 10 i objęte pozycją 2205, niewymienione w art. 95, które znajdują się w butelkach zaopatrzonych w korek w kształcie grzybka, umocowany za pomocą węzłów lub spinek, albo cechują się ciśnieniem wynoszącym co najmniej 3 bary, spowodowanym obecnością dwutlenku węgla w roztworze, oraz:
- mają rzeczywistą objętościową moc alkoholu przekraczającą 1,2% objętości, lecz nieprzekraczającą 13% objętości, albo
- mają rzeczywistą objętościową moc alkoholu przekraczającą 13% objętości, lecz nieprzekraczającą 15% objętości
– pod warunkiem że cały alkohol etylowy zawarty w gotowym wyrobie pochodzi wyłącznie z procesu fermentacji;
- niemusujące napoje fermentowane – niebędące musującymi napojami fermentowanymi określonymi w pkt 1 – wszelkie wyroby objęte pozycjami CN 2204 i 2205, z wyjątkiem wyrobów określonych w art. 95 ust. 1, oraz wyroby objęte pozycją CN 2206 00, z wyjątkiem wszelkich wyrobów określonych w art. 94 ust. 1:
- o rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu przekraczającej 1,2% objętości, lecz nieprzekraczającej 10% objętości, albo
- o rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu przekraczającej 10% objętości, lecz nieprzekraczającej 15% objętości
– pod warunkiem że cały alkohol etylowy zawarty w gotowym wyrobie pochodzi wyłącznie z procesu fermentacji. (art. 96 ustawy z dnia 6 grudnia 2008 r.)
V. Wyrobami pośrednimi w rozumieniu ustawy są wszelkie wyroby o rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu przekraczającej 1,2% objętości, lecz nieprzekraczającej 22% objętości, objęte pozycjami CN 2204, 2205 i 2206 00, z wyjątkiem wyrobów określonych w art. 94-96 tj piwa, wina, napojów fermentowalnych, przy czym:
- CN 2204 Wino ze świeżych winogron, włącznie z winami wzmocnionymi; moszcz gronowy, inny niż ten objęty pozycją 2009,
- CN 2205 Wermut i pozostałe wina ze świeżych winogron aromatyzowane roślinami lub substancjami aromatycznymi,
- CN 2206 Pozostałe napoje fermentowane (na przykład cydr, perry i miód pitny, saké); mieszanki napojów fermentowanych oraz mieszanki napojów fermentowanych i napojów bezalkoholowych, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone.